Ahad, 13 Julai 2014

Cara hilangkan sakit tekak yang memeritkan

Aduh..sakitnya tekak saya hari ni..maybe bulan puasa kurang minum air...dengan cuaca panas lagi..Tekak pun rasa perit sangat macam kena simbah dengan cuka..sebelum tidur tadi dah minum air kosong banyak-banyak tapi tak jalan juga..Bnagun kul 4.30 pagi...sebelum sahur saya google petua-petua yang ada...akhirnya jumpa cara kurangkan sakit tekak yang memeritkan ni tanpa keluar belanja besar.
 

  • Kumur dengan air garam - bagi air garam kena anak tekak,masuk satu besar garam dalam air kosong dan berkumurlah beberapa kali. Bila dah buat 2-3 kali mula rasa sakit tekak tu slow-slow hilang.
  • Minum madu brcampur lemon - cara kedua yang saya buat, yang ni kebetulan rumah memang ada madu lemon so telan je satu sudu. Rasa pedih-pedih tu pun macam melarut dalam madu lemon tu.
  • Minum teh panas tanpa gula - ambil uncang teh rendam dalam air panas, pastu slurrpp!! terus minum. Yang ni paling best lepas minum, syukur macam tak tersa sangat dah sakit tekak tu.
  • Ambil suplemen Shaklee tablet garlic dan Vitamin C - yang ni untuk kuat imun tubuh dan elak sakit tekak berulang.
 
 Tula tips yang saya guna...boleh cuba sendiri ye..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan