Ahad, 13 Julai 2014

Cara hilangkan sakit tekak yang memeritkan

Aduh..sakitnya tekak saya hari ni..maybe bulan puasa kurang minum air...dengan cuaca panas lagi..Tekak pun rasa perit sangat macam kena simbah dengan cuka..sebelum tidur tadi dah minum air kosong banyak-banyak tapi tak jalan juga..Bnagun kul 4.30 pagi...sebelum sahur saya google petua-petua yang ada...akhirnya jumpa cara kurangkan sakit tekak yang memeritkan ni tanpa keluar belanja besar.
 

  • Kumur dengan air garam - bagi air garam kena anak tekak,masuk satu besar garam dalam air kosong dan berkumurlah beberapa kali. Bila dah buat 2-3 kali mula rasa sakit tekak tu slow-slow hilang.
  • Minum madu brcampur lemon - cara kedua yang saya buat, yang ni kebetulan rumah memang ada madu lemon so telan je satu sudu. Rasa pedih-pedih tu pun macam melarut dalam madu lemon tu.
  • Minum teh panas tanpa gula - ambil uncang teh rendam dalam air panas, pastu slurrpp!! terus minum. Yang ni paling best lepas minum, syukur macam tak tersa sangat dah sakit tekak tu.
  • Ambil suplemen Shaklee tablet garlic dan Vitamin C - yang ni untuk kuat imun tubuh dan elak sakit tekak berulang.
 
 Tula tips yang saya guna...boleh cuba sendiri ye..

Khamis, 5 Jun 2014

Resepi lockching atau satay ikan

Mesti ramai yang suka makan satay ikan atau lockching ni. Nak cari kat sebelah Pantai Timur memang mudah tapi kalau kat tempat lain payah nak dapat yang betul-betul sedap. saya dapat resepi ni dari group FB Resepi Ringkas. Terima kasih buat Puan EiLa Noor yang sudi berkongsi Resepi lockching atau satay ikan ni. Jom tengok bahan-bahannya.

Pic: credit to FB EiLa Noor

Lockching atau Satay ikan
Bahan-bahan:
250g isi ikan selayang (xpayah resbus)– dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1/2 biji bawang besar - dikisar
1 sudu kecil garam
1/2 sudu teh serbuk perasa
1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara2:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan soda bikarbonat
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil. penyet2 sikit lepas bulat.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
5. Cucukkan pada lidi dan bakar sekejap (api pelan aje ye kang rentung huhu)
p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat di tangan.
resepi sos:

Sos manis
Bahan-bahan:
4 ulas bawang putih – dikisar lumat
1 ½ cawan air
1 sudu sudu besar tepung ubi kayu/tepung kanji –dibancuh dengan 2 sudu besar air
4 sudu makan gula
½ sudu makan garam
Sedikit serbuk perasa
Sedikit pewarna merah
Cara memasak:
1. Tumiskan bawang putih dalam periuk. (Tanpa minyak)
2. Masukkan air.
3. Masukkan gula, garam, serbuk perasa dan pewarna merah. Warna merah tu pakai sikit je untuk nampak warna pink. Kacau.
4. Masukkan tepung kanji yang telah dibancuh dan kacau sehingga mendidih.
5. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang.
(utk sos pedas resepi sama cam sos manis cuma tambah cili mesin (tumis bersama bawang putih) ikut pedas mana uols nak k)

Khamis, 22 Mei 2014

13 Tips Elak Radiasi daripada Laptop

Sekarang ni..boleh kata semua Orang ada laptop..tambah-tambah "student" kan?..dah ada laptop mesti ada yang terpaksa  habiskan 7-8 jam sehari dek kerana bekerja. Kalau "student" maybe dengan assignmentnya manakala remaja pula ada yang menghabiskan masa lebih dari tu kerana FB, Skype, Twitter, Game dan banyak lagi..Sebenarnya laptop pun ada radiasinya tanpa kita sedar..Tapi jangan risau disini ada 13 Tips Elak Radiasi daripada Laptop.



1. Pasang filter pada monitor komputer anda untuk menahan radiasi agar tidak sampai ke mata.

2. Pilih monitor yang berbentuk LCD/LED.

3. Jarak mata minimal 50-100 cm ke monitor komputer.

4. Usahakan monitor sejajar dengan mata anda. Jangan terlalu rendah dan jangan terlalu tinggi.

5. Aturlah warna pada layar monitor sehingga enak dipandang mata. Jangan terlalu terang kerana dapat menyebabkan mata anda menjadi silau. Juga jangan terlalu gelap,karena akan menyebabkan mata anda bekerja terlalu keras sehingga membuat mata menjadi cepat kering.

6. Atur screen refresh rate menjadi 75 htz. Caranya jika anda pakai windows XP klik kanan pada desktop-properties-setting-advanced-monitor, lihat kolom screen refresh rate, atur menjadi 75 htz.

7. Sesering mungkin kedipkan mata untuk merangsang kelenjar airmata mengeluarkan air mata yang berfungsi membuat mata menjadi basah dan lembab.

8. Pakailah kacamata khusus yang bisa dipakai pada saat menggunakan komputer.

9. Setelah penggunaan komputer dalam jangka waktu yang lama, rehatkan mata minimum 15 minit. Usahakan untuk melihat objek yang berwarna hijau seperti pokok atau daun daunan. Kerana menurut pakar, warna hijau mampu membuat mata kembali segar.

10. Banyakkan memakan makanan yang mengandungi vitamin A seperti lobak, dan selalulah berjumpa doktor untuk memeriksa mata. 

11. Jangan terlalu lama menggunakan jaringan wireless, hotspot, modem, wifi. Kerana bahayanya sama saja kita menggunakan HP.

12. Gunakan selalu bateri pada saat menggunakan laptop untuk mengurangi radiasi yang berlebihan.

13. Jangan gunakan laptop ketika sedang di cas, kerana radiasi akan semakin meningkat.

*****

ADDITIONAL :
>Tips no 10
● kalau dah dewasa boleh je telan CAROTOMAX dari Shaklee yang kaya dengan vitamin A yang sangat bagus untuk mata.



komen:











Macam mana nak dapat Carotomax?? Contact sini ye..:))

Faizah Zain
Shaklee Independent Distributor 887424
sms/whatssup 013-2995854

Selasa, 20 Mei 2014

Cara Atasi Anak sembelit dan Kurang Selera Makan dengan Minuman Berbau Aiskrim

Anak mudah terkena sembelit dan kurang selera makan apabila usia mula menginjak ke usia setahun. Masa-masa macam ni kanak-kanak dah pandai pilih makanan yang sedap dan yang dia suka je..ada yang  mula kurang selera makan dan berat mula turun dari berat normal atau statik tak naik-naik bila bawa pergi timbang ke klinik. Sebagai ibu saya tahu, ibulah yang paling susah hati sebab dia yang kerap "monitor" perkembangan anak tambah-tambah yang jadi suri rumah sepenuh masa. Anak selalu kat depan mata. Mahunya tak risau. Selain susu ada minuman yang bagus untuk anak-anak minum dan sedap berbau seperti aiskrim. Eh? mesti pelik ada ke minuman macam tu?.

Bau aiskrim memang sedap.

Meal Shakes yang harum berbau vanilla

Mealshakes ni minuman segera yg berkhasiat..... segera sebab badan kita senang nak serap segala zat dalam minuman ni...french vanila flavor..sebab tu bila kita nak minum macam bau aiskrim vanilla je... protin berkualiti tinggi dan mudah diserap dalam tubuh manusia dari kanak2 sehingga dewasa..Bukan anak-anak je boleh minum..mak ayah pun boleh join sekali..kalau bulan puasa memang bagus ambik Meal Shakes ni...bertenaga je...


Meal Shakes ni bukan sahaja kaya dgn protin dan kalsium.. tetapi juga kaya dgn vitamin penting terdapat dalam per serving Mealshakes .. Vitamin A, Vitamin B12, B6, Thiamin, Riboflavin, Asid Folic,  Vitamin C, Vitamin E, Biotin, Vitamin D, Niacin dan juga mineral2 penting kalsium, iodin, besi, fosforus, magnesium, selenium, chromium, molybdenum, zinc.. Terkejut kan..? dengan minum je boleh dapat segala zat.


So, kalau rasa anak kurang selera dan asyik sembelit bolehlah cuba jadikan Meal Shakes minuman harian untuk anak-anak. Inshaa Allah boleh nampak kesan positif pada anak-anak nanti.

Komen dari yang pernah beri anak Meal Shakes


Berminat??Boleh Contact

Faizah Zain
Shaklee Independent Distributor 887424
sms/whatssup 013-2995854

Sabtu, 26 April 2014

Cerita Kalsium, Ketinggian untuk Anak Lelaki dan Perempuan

Sharing dari member Shaklee pasal kalsium dan ketinggian pada anak perempuan dan lelaki.


"For info, mommies!!
Hasil pegi kelas nutrisi shaklee hari tu.. nutritionist shaklee Ms Celine pesan.. ingat benda ni..

  • Kalau ada anak perempuan.. first day datang period tu tulis tarikhnya dan start makan dan minum makanan tinggi kalsium dlm tempoh 3tahun dari tarikh awal period tu.. kalsium yang diperlukan remaja adalah 1000mg..dan ketika ini sangat2 penting..mesti cukup dan ia mempengaruhi ketinggian tubuh remaja wanita..
  • Manakala bagi anak lelaki.. ia memerlukan makanan tinggi kalsium sehingga beliau berumur 21 tahun untuk ketinggian tubuhnya..


Dan ingat!! After tempoh yang dinyatakan..tiada lagi ketinggian pada         tubuh..ia akan statik dengan ketinggian itu seumur hidup... so kalau 'rendang' je tubuh tu salah 1 punca adalah kekurangan nutrisi daripada kalsium yang diperlukan untuk ketinggian..
Bukan saya yang kata tapi mengikut kajian dan disampaikan oleh nutritionist.. saya pun tak tahu pasal ni before..sebab tu nak uolls take note. tp bersyukur dgn ketinggian skrg 158cm. Hopefully ibu2 ambik tahu dan bertindak bijak untuk ketinggian anak2 ye.. kalau susah sgt nak minum susu.. mkn badam untuk kalsium @ telan je 4biji ostematrix shaklee =1000mg kalsium~ "...

Faizah Zain
Shaklee Independent Distributor 887424
sms/whatssup 013-2995854

Rabu, 23 April 2014

Sukar Hamil sebab Senggugut ??

Aduh!!...sesiapa yang ada pengalaman berhadapan dengan senggugut pasti tak lupa penangan menahan sakit tiap kali datang bulan. Waktu ni..akan guna alternatif apa saja untuk redakan kesakitannya. "Pain killer" walaupun ada kesan sampingan, terpaksa ditelan setiap bulan untuk redakan kesakitan. Rasa senak memulas-mulas dan dicucuk-cucuk di bahagian peranakan tak dapat dihuraikan sepenuhnya. Hanya yang mengalami yang lebih mengetahui. Betulkah ada wanita sukar hamil sebab senggugut? Mungkin post saya ini boleh merungkai sedikit sebanyak salah faham tentang senggugut ini.

Memang waktu-waktu ni semua serba tak kena.


Senggugut Primer

Senggugut primer sebenarnya tidak menjejaskan peluang wanita untuk hamil. Ia biasanya terjadi sejak wanita mengalami haid yang pertama. Amat sukar untuk mengetahui punca terjadinya senggugut primer walaupun doktor pakar telah melakukan laparoskopi terhadap pesakit. Ianya berkemungkinan besar disebabkan oleh saluran darah dan urat-urat membengkak dan membesar di sekeliling pangkal rahim setiap kali wanita didatangi haid

Senggugut mungkin perkara biasa bagi sesetengah wanita. Tetapi, sekiranya ia mengganggu aktiviti harian anda, ada baiknya anda berjumpa pakar perbidanan dan sakit puan untuk membuat pemeriksaan lanjut. Senggugut primer biasanya akan berkurang apabila wanita mencecah usia 20-an dan akan beransur hilang apabila berkahwin dan bersalin. Jadi, kepada wanita bujang yang selalu senggugut, anda dinasihatkan untuk cepat-cepat kahwin.

Senggugut Sekunder

Senggugut sekunder terjadi kerana pelbagai punca. Punca utama ialah kerana masalah endometriosis. Endometriosis tumbuh dan mengembang bergantung kepada hormon estrogen yang keluar ketika haid. Oleh itu, peratusan untuk endometriosis semakin membesar dan merebak adalah sangat tinggi. Kebiasaannya senggugut jenis ini akan semakin serius. Senggugut jenis ini juga mengganggu tahap kesuburan wanita.

Penggunaan ubat tahan sakit sakit seperti ponstan adalah biasa di kalangan wanita yang seringkali berdepan masalah senggugut. Namun pengambilan secara kerap akan memberi kesan buruk kepada usus anda. kebiasaannya ubatan ini akan menyebabkan masalah gastrik dan ulser perut yang teruk.

Walau apa pun berjumpalah dengan doktor sakit puan anda untuk memastikan senggugut jenis mana yang dihidapi. Jangan pandang remeh akan masalah ini kerana masalah dalaman wanita boleh berkait  rapat  juga dengan masalah penyakit lain.

Alternatif buat yang alami masalah senggugut

Selain berjumpa doktor anda juga boleh amalkan suplemen semulajadi seperti GLA dan Ostematrix

GLA Complex Shaklee



GLA Complex ialah campuran ekstrak bungaan borage, minyak bunga matahari, Omega 6 dan juga Vitamin E sangat sesuai digunakan bagi melegakan masalah senggugut. Ia berfungsi sebagai EPO namun kandungan GLA lebih tinggi di dalam GLA Complex berbanding EPO menjadikan ia kuasa pemulihan lebih tinggi.

Kesakitan akibat senggugut disebabkan oleh kekejangan otot dan juga pembengkakan saluran darah di sekitar rahim. Ia dipercayai akibat badan kekurangan GLA (gamma linolenic Acid). Wanita yang sedang menderita senggugut gagal menukarkan asid lemak penting kepada GLA. Oleh itu, pengambilan GLA Complex sangat-sangat membantu untuk keredaan segera.

(Harga Runcit  GLA [60 biji] : RM91.25)


Ostematrix Shaklee 



Selain GLA Complex, ostematrix juga mampu melegakan masalah senggugut teruk. Ia merupakan sumber kalsium yang mampu melegakan ketegangan saraf perut yang cramp akibat sakit senggugut. Pengambilan secara konsisten akan membantu mengurangkan masalah senggugut yang anda hadapi.

Sekiranya anda seringkali berhadapan masalah sengugut setiap kali haid,mari atasinya dengan tablet GLA Complex dan juga Ostematrix. 
1 tablet Ostematrix = 80 biji badam = 1 gelas susu berkalsium tinggi

(Harga Runcit  Ostematrix [120 biji] : RM61.00)


Kalau anda berminat boleh sms/whatsapp 013-2995854..free consultation untuk semua customer akan diberi.


Faizah Zain
Shaklee Independent Distributor 887424
sms/whatssup 013-2995854


Ahad, 20 April 2014

Suplemen dan tips mak-mak zaman dulu

Zaman sekarang ada yang pesimis tentang suplemen atau vitamin. Tapi terpulang kepada individu masing-masing. Vitamin atau suplemen ni tak diperlukan kalau anda ni jenis yang titikberatkan pasal penjagaan makanan dan dapat memastikan anda dapat cukup zat nutrisi yang diperlukan oleh tubuh. Bercerita pasal suplemen mak-mak zaman dulu memang tak dapat disangkal tentang betapa awet mudanya mereka berbanding usia sebenarnya.

Sekadar gambar hiasan


Saya pernah berjumpa dengan seorang makcik yang dah berusia 80 tahun lebih. Saya kenal makcik ni sebab dia pernah mengurut tangan saya yang terseliuh dulu, masih kuat lagi makcik ni buat kerja-kerja rumah dan berjalan ke kedai yang agak jauh juga dari rumahnya sekiranya dia nak beli keperluan dapur. Saya rasa kalau orang muda takkan berjalan sejauh tu punya semata-mata nak beli 3 ekor ikan atau sebungkus garam . Makcik ni juga tak suka langsung makan makanan yang dibeli dari luar, dia suka masak "fresh" sendiri. Lauk pauk dia tak suka campur-campur banyak2 jenis macam kita makan kat kedai2 nasi campur. Sekali makan mungkin 1-2 jenis je. Mungkin amalan yang makcik ni buat bagus untuk mudahkan pencernaan sebab kalau dicampur-campur lauk pauk akan buatkan perut sukar nak cernakan semuanya serentak dan mulalah timbul macam-macam hal dalam perut. Biasanya menu dia mesti ada kunyit hidup, pucuk ubi, pucuk paku dan daun-daun ulaman. Satu lagi makcik ni yang bagusnya jika kita mengurut dengan dia, mulut dia tak lekang-lekang pesan supaya kita ingat Allah selalu dan bersederhana dalam hidup. Makcik ni bukan susah sebenarnya sebab anak dia seorang "engineer" dan menantu dia pula seorang doktor. Dia kerap menolak ajakan anak-anaknya hidup senang di bandar sebab lebih gemar hidup bersederhana di kampung.

Mungkin kalau ada yang tak suka telan suplemen banyak-banyak boleh ikut cara makcik ni, makan banyak makanan yang fresh macam sayur,ulam (macam pucuk kaduk, selom, pegaga, cekur) dan buah-buahan , banyakkan aktiviti yang keluarkan peluh macam berjalan dan makan nasi jangan campur-campur dengan terlalu banyak lauk. Cukuplah pilih 1 karbohidrat (nasi), 1 protein (ayam/daging/ makanan laut) dan sayur-sayuran.

Faizah Zain
Shaklee Independent Distributor 887424
sms/whatssup 013-2995854