Bila teringat akan epal hijau terbayang-bayang kerangupan apabila menikmatinya. Rasanya yang masam-masam manis membuatkan ramai yang tak jemu-jemu untuk menjadikannya sebagai kudapan di waktu petang atau malam. Selain keenakannya dijadikan jus, epal hijau juga sesuai dijadikan salad atau rojak untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan. Tahukah anda akan khasiatnya? boleh baca entri di bawah:-
Epal hijau mengandungi zat besi, magnesium, potasium, kalsium, soldium, vitamin C, vitamin A dan vitamin B serta merupakan sumber serat yang mudah larut. Kita digalakkan memakan epal bersama dengan kulitnya kerana sebahagian kandungan vitamin C terletak di bawah kulitnya.
Epal hijau boleh membantu mencegah:
-Mengurangkan risiko penyakit jantung.
-Membantu kesihatan membran paru-paru.
-Membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang.
-Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolesterol darah.
-Membantu mengekalkan berat badan.
-Mengurangkan tekanan penyakit asma.
-Mengurangkan risiko barah.
Bagi mereka yang mempunyai masalah sembelit atau penghadaman
- kisarkan epal hijau dengan saleri dan diminum setiap pagi sebelum sarapan. Ia dapat membersihkan saluran usus serta membuang toksid dengan pantas menerusi sistem pencernaan.
- Zat masam epal hijau merupakan pembersih tubuh yang sangat baik.
Potong epal hijau dan rendamkan seketika di dalam air batu selama 5 minit. Kemudian letakkan di muka, biarkan selama 15 minit. Anda akan dapat rasakan kesegarannya. Jika diamalkan selalu ia boleh melicinkan kulit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan